Saturday, July 23, 2011

song of the day

I will forget you. Starting today,
I don’t know you. I have never seen you.
We never even walked pass eachother.
I’m okay. I forgot everything. I’m happy with my busy life.
I’ve met a great person too.

Love is always like this. It fades away after some time.
Can’t even remember it, Oh.

# When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if it hurts now, it will heal a little later.
It will forget. I will too.

It’s not difficult. I will forget everything after today.
I’m just getting used to my changed life. Oh~ No.

Love is always like this. It fades away after some time.
Can’t even remember it. Yes~

# REPEAT

I will erase everything.
I definitely will.

When love goes away, another love comes again. It definitely will.
Even if tears fall now, I will smile a little later.
I will (now) forget you (now). Just like a wound heals…
I will. I will. I will forget you
Share:

Friday, July 15, 2011

2 in 1

some things are best left unsaid!
there are 2 issues that i'm going to write about in this single post..2 in 1 laa kiranya..

well the first thing is triggered by the real experience that occurred in my friend's life.i'm not gonna write too long about this but this is very very important for guys to know.girls dont wait forever!when she has given you the chance and you blew it,then the same chance would not come ever again. that's why there is a saying 'you can push a girl away as hard as you want up till she leaves by herself but be careful coz most of the time,when she's gone she isnt coming back'. yes, no matter how strong you think her feeling was.to be honest the deeper she loved you, the harder it would be for her to come back.

we, girls often look pathetic when we face the breaking up phase.we cry,we mourn over things too long sometimes. but do you know why and what we do during that period of time? we went to pick up every pieces of us that you've broken so that we can buried all of them and the memories we shared properly.that's why when we finally say a real goodbye to those things, no matter how hard we plead for you to come back before,we really mean it. a real goodbye takes time but after it has been done,there's no turning back.

so guys the only time that seems possible for you to get ur second chance is only during first few weeks after break up..dont come out of nowhere after few years just to explain things and mend the broken heart.it doesnt work that way..for my friend's case,she was strong enough to recover when things go wrong a year ago.i was there.i witnessed how hard it was for her.we shared tips and ways on how to let go and move on. and after she finally has moved on, he came and wanted to claim his second chance.and of course what he got was only a broken heart.you've got you chance and you did not appreciate it,so now she's giving another guy the chance and i think this guy deserves the chance! :)

the second thing is about a wedding being cancelled few days before the day.
i cant imagine how i would react if i were to be in that person's shoe.OMG.i think that is the main reason why my parents dont like engagement. but even if there's no engagement the groom to be can still cancel the wedding as well right?bila cakap ni ngn ma,ma cakap tu lah paling penting kalau nak pilih husband cari yang pgg pd agama..janji yang dimenterai pasti akan ditepati sedaya upaya..semoga Allah memberi ketenangan kepada sesiapa sahaja yang perkahwinannya dibatalkan di hari2 terakhir.pasti ade hikmah disebalik ape yang jadi..in this world there would always be people who are not confident with their decision or even worse are scared to take risk or make any decision.sometimes it's better that way..mungkin kita xnampak tp mgkin perkahwinan dengan orang yang pendirian tidak tetap dan menganggap perkara se serius ini sebagai perkara kecil tidak akan membawa bahagia..anggaplah Allah dah selamatkan anda dari derita rumah tangga yang tidak utuh..malu memang malu tapi pasti ade hikmahnye..have faith in HIM and HIS plan (:
Share:

Tuesday, July 12, 2011

malaysia

till most of the people in malaysia know how to respect others' opinion, i shall keep mine to myself.it gets tiring looking at people arguing like children regarding current issues that strike my beloved country lately. everybody wants to talk but no one is listening, everyone wants to defend their thoughts but doesnt want to consider respecting the other views. in anything there would always be two sides of the argument right?even if we do not agree, we must not mencarut2 and maki orang yang xsame pendapat ngn kita..that's so immatured,really. i dont have a say in what's happening,of course i do have a certain feeling but to be safe,i shall keep quiet. but the need to write about what i think is obviously wrong..

ade satu kes kematian (al fatihah) terjadi mase bersih ni dijalankan. saya faham mungkin sesetengah pihak xsuka dgn tindakan lebih 10,000 rakyat berkumpul tanpa permit. but that doesnt give u right to mengutuk orang yang dah pergi tinggalkan dunia ni. Ya Allah,ampunkan dosa dan sedarkan lah sesiapa yang membuat kenyataan yang tidak baik mengenai si mati. kita tidak dibenarkan membuka aib orang,inikan pula berkata sesuatu tentang seorang yang kita tidak pernah kenal.

i got all teary reading how harsh the people are talking to one another. be it the police, pro-gov or pro opposition. sedih sangat tengok how they yell at one another..again i'm not on any side, really. and paling sedih bila ade news cakap ade few injuries and someone commented, K.O terus pun xpe..nauzubillah..siapa kita untuk cakap macam tu pasal nyawa dan hidup orang.semarah mane pun kita,kita kena ingat kita pun xtau bila kita akan menemui ajal,so jgn laa suka2 hati cakap mcm tu dekat orang..

i viewed few videos regarding this incident. well, i wont jump into conclusion yang polis jahat atau bersih xpatut diadakan..well if we want to take it from the best side for both. the people were just trying to make their voice to be heard.and the police was just doing their job.they were restless during that week,being assigned to go here and there just to make sure this rally doesnt take place.. anyhow there is no valid reason for violent to take place right? but i'd love to think that not all the cops were being violent. we need to thank them for keeping us safe all this while..org ckp xbaik laa kalau sebab satu kesilapan,kita nak lupakan semua benda baik yang diorg pernah buat kan?

so pendapat general saya,benda dah jadi.sebagai rakyat malaysia kita semua ada pandangan masing2 dalam hal ni.ape pun kita kena ingat,hormatilah orang lain punya pandangan..kalau kita suka atau xsuka gunakan kuasa mengundi nanti untuk try ubah okay..orang ckp kalau election xersih mcm mane nak ubah kan?well,somehow i believe God will always be on the right side and the truth will somehow come up sooner or later..in the mean time, take care and be sure to respect one another :)

p/s:kita akan nampak ape yang kita nak tengok..sebab tu xsemua orang nampak ape yang kita nampak :)
Share:

Saturday, July 9, 2011

happy birthday nik amira


Happy birthday to NIK AMIRA NIK ROSLAN!
mira ni one of my close friend time kat pc dulu.no doubt being in pc would always be marked as the toughest phase in my life but seriously that taught me how to differentiate between real and fake friends.and sangat bersyukur saya jumpa ramai sangat real friend time ni..yang stood by me when i was in such a difficult time..so mira n dayah fauzi adalah mereka2 yang saya sangat sayang sebab seteruk manapun situasi,diorg sentiasa meminjamkan telinga untuk saya mengadu :) thanks mira!jasamu dikenang..wah mcm slogan hari guru :)

ok gambar kat atas ni gambar terbaru saya.in the middle of trying to buang lemak berlebihan akibat makan yg sgt tidak terkawal semasa di london.well banyak kali try diet tp end up give up..kenapa?sebab nak cepat turun..naik dalam mase 9 bulan nak turun dalam mase 3 hari?dalam mimpi pun xdapat kak oi..ehhehe..tp now i think i'm doing the right thing :) tpi xtau bilaa nak stop..ape berat ideal untuk saya?org ckp kurus sgt xbest jugak..
ni gambar time saya kat ky..before fly..time ni makan banyak tapi ky nih waktu makan fix..kedai2 xde ade kafe jea so xtercabar sangat lah nafsu makan..and makanan seimbang..ade sayur sup sume..buah and salad pun ade :)n sekali seminggu bagi western food iaitu pada hari rabu..so mcm secara xsengaja berat turun and maintain..bila sendiri kena organise food dengan minat memasak and baking yang mendalam kononya nak mempersiapkan diri untuk jd isteri yang baik,so berkobar kobarlah rase nak masak and bake..tp end up melebarkan diri..mase kt ky 40-41 kg..kurus sgt kan?ke ok..berat badan ideal kalau ikut tinggi and bmi adalah 48..penipu punye ideal..lemak berlebihan kot dimerata2..so skg maybe i should opt for 43kg?no?we'll see..hehe..

Share:

Friday, July 8, 2011

first aid n follow up?

ahaha..tajuk saje je buat cmtu padahal ni post pasal how to heal a broken heart and move on.i read my friend's blog just now.sebagai orang luar yang xtau ape2 pasal ape yang jadi,i can still understand how you feel about not being able to move on and keep on hoping for quite some time..anyhow,nak buat pape pun xsenang but yang paling penting ialah nak ke x buat?kalau hati kata nak,kaki xnak gerak meh kita try usaha..hehe

ini bukan tips dari doktor cinta tp ikut pengalaman laah..

  • 1st phase-nangis
nangis laaa sekuat hati,i mean gilaaa ke ape kalau xrase sedih if break up xkira laa korg or diorg yang mintak putuskan kan..tp nak nangis tengok2 line gak laaaa babe..kang kantoi ngn mak ayah penat lak nak menjawab..alasan sy slalu guna kalau hampir kantoi ape lg,tgh tgk cerita korea ni ma..sedih gilaaa...ahahaha..ngek kan tp pape hal seriously crying helps!buang semua rase sakit yang ade kat dalam hati minda dan otak tuh.

  • pastuh delete sume benda yang ade kaitan ngn dia
lame gak laa ambik mase nak buat nih..ye laah nak delete2 kang xpsl2 sambung balik duk kena cari smula semua benda..ahahaha...i would definitely delete all his photos,msg2 yg dulu rase sweet and comel..ahahaha..tp barang2 hadiah xbuang laah..biaq pi lah duk dalam bilik tuh..tambah2 kalau barang mahall..saya pakai jea..ahaha..psl fb xelok sebenanya delete kat fb..jangan lah sampai macam tuh kan..atleast break2 pun kalau xleh jadi kawan jangan sampai benci..mane nak tau kang nanti berbesan ke ngan dia??ahahhaha..tp ade jea yang saya delete esp kalau rase benda tuh membantu proses healing..contoh kalau dia duk tulis kat wall gf baru dia ayat dia pnh guna kat sy,mak aih payah beno nak melupenye..so delete lah..delete yang duk g add balik pulak..wat malu je..ahahha

  • hypnosis- hah ambik pobondo nih?
well xdelaa hypnosis sgt tp just keep in mind mesti ade reason kenape some people dont make it to our future kan kan..contoh kalau break sebab dia suka orang lain..cuba fikir balik baik jadi skg dari dah kawin tetibe dia ade orang lain kang lagi merana tuh?so kira macam pike positive laa babe.and ingat normal lah weh kalau kita duk usha page fb dia jarang2 sekali..sebab nye time dulu2 da jadi habit,habit ni nak stop drastik susah..tp jangan sampai da 5 tahun pun duk still tengok..tu gilaa

  • jangan compete-duh..xpyh laaa..
banyak orang slalu stress bila ex diorg duk ade awek baru and diorang single lagih..aduh jangan sebab ni korang main tibai je sape yang ade depan mate sebab kononya nak ckp korg da move on..siksa weh duk menipu macam tuh..dalam hati duk berdarah lagi..lek ah..take ur time..sebenarnye time single ni lah kita nak kenal banyak benda pasal diri sendiri..nak spend ngn kawan n family..

  • g kluar jumpe orang-naikkan self esteem
ahahha..ni benda paling best buat..g laa bersosial..jumpe ramai orang..mane lah tau kot2 terjumpe orang yang boleh menyembuh luka di hati?betul x?

cmne nak move on kalau hati masih duk teringat kat si dia yang lame?doa laa banyak2 semoga Allah permudahkan kita untuk melupakan dia yang da tiada dalam hidup kita..life's like that.we met a lot,we said goodbyes too many times but still everytime it happens,it draws tears from our eyes.tapi things that dont kill you make u stronger!keep that in mind..move on yea kawanku!kau boleh..aku tau kau boleh..dan aku doakan suatu hari kau akan jumpe dia yang akan buat kau bahagia..lama sgt dah kau duk menderita..
Share:

today's menu :laksam aka laksa kelantan




sebab terlalu bosan kat rumah,saya masak lagi..alamak ape jadi ngn goal nak turun 4kg tuh?ahahaha...ape2 pun jooooom hayati resipi ini..hehe..gambar ihsan album masak2 kat fb sbb malas nak ambik gambar time masak hari ni..hehe..ni lebih kepada perantau punye resipi ok..so here u go
resipi laksam perantau

  • 3cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 4cawan air
*2 tin tuna in brine or in water
*1tin santan
*2cm halia
*1bawang besar
*gula n garam secukup rasa :)

  1. ok 1stly kita buat laksa duluh..kena ade steamer ok..kalau malas g bantai je laksa kat kedai yang da siap..ok campur sume tepung and air
  2. tahap kepekatan dia cam susu buat untuk baby,mmg xpekat pun..
  3. then ambik tudung periuk sapu minyak sket,panaskan steamer..letak tudung periuk atas steamer then guna senduk letak laacampuran td..nipis jea ok..
  4. then tutup steamer and tunggu sampai dia macam menggelembung or ade bubble sket..tuh kira masak..
  5. letak kat luar jap then bila da sejuk sket gulunglaaah dia..jd laa mcm ni!
  6. then potonglah ia mengikut bentuk yang anda nak..eh x jgn buat pasal potong mcm kat atas jea..kang jd bnda lain pulak..hehe
  7. pastu utk kuah senang jea..blend halia tuna bawang,then letak dalam periuk
  8. tambah santan then baru switch on dapur..kacau lah sampai lenguh tunggu sampai mendidih..then masuk kan garam gula secukup rase..kalau kat umah gula tuh substitute ngn gula melaka lg best-kalau uk cari palm sugar..
  9. and kalau kat rumah letak asam keping kat uk xde so xyah pun xpe..
  10. tadaaaaa..siap laaaah..oh lupa..side dish aka sayur..potong jea pape yg korg sukannbiasanya taugeh and kacang panjang tp sy xsuka so tukar..n n n jangan lupa kena serve ngn sambal belacan..sambal belacan nak wat camne?hah!yang tuh tanye mak masing1...ahahah
selamat mencuba kawan2 :)

Share:

Thursday, July 7, 2011

tart strawberi gulung


Tadaaaaa....terkeju ke?..ok abaikan..ni izzie over kammy n maddy je faham..
sebab bosan sgt duk rumah sy yang berhasrat nk bake kuih raye utk mak sy..so sy try laaa dulu..ni kire nak test je laaa.. strawberry tart..ni adalah
resepi paling mudah and murah pnh sy buat..omg..org jual 50 biji rm23..sy buat 60biji more or less sbb byk masuk mulut time on the way tuh kos dia rm 2.25+1.30+0.50= rm4.05..mak aih..5kali ganda makcik tuh untung..tp presentation diorg of coz lg menarik laaaah kan..sy buat cincai2 je.. i was thinking about posting all the easy pitzy recipes that i've tried so that u guys can have a go as well..especially for perantau which u can actually do a lot by substituting the ingredients yang xde kt overseas without changing the original taste of the dishes :)

so here u go the first recipe(mood nak raye,puase pun belum)hehehe
1/2 butter yg 250g tuh(xyah susah2 timbang nak 125g,agak2 potong tgh2 jea)
1 spoonful of evaporated milk
500g of flour
1 spoonful of vanila extract(sy suka letak banyak sbb bau wangi)
pink food colouring
strawberry jam
butter kena suhu bilik n then potong kecik2 so that senang nak gaul ngn tepung.masukkan tepung sket2 n kacau guna tangan jea(jangan lupa basuh..kang ade e.coli ke bende kan ssh nnt)
pastu masukkan susu pekat and kacau2,masukkan lagi tepung sket2..then esen vanila n then pewarna..pastuh kalau doh dah xmelekat kt tgn ok lah tuh..nak lg senang try test ngn acuan semperit tuh..kalau keras letak minyak sket kalau lembut tambah ape murid2?tepung!PANDAI! pastuh masukkan dalam acuan semperit tekan tolaaak dalam 5cm cmtuh then letak lah jam kt hujung pastuh ape lagi guluuuuuung laaaah..then bakar api bawahje 180 dgrees for 15-18.2 mins :P..try lah weh korg..janji xsusah pun...kalau nak lagi senang jam tuh masakkan dulu taruk gulaa sket so that dia berketul and lagi manis(org klantan kan suka manis2 ni) tp sy malas so xbuat..guna jam dr kedai je pastuh ayah comment kuih xmanis so sy bg alasan manis2 xelok untuk kesihatan*cover* :)

Share:

Wednesday, July 6, 2011

goals

i have few things that i want to achieve
  • nak turun 3kg..haih..sape kate fly ni bnda best2 je ade..mmg laaa best tp ade gak yg xbest kalau byk sgt benda best antaranya berat naik melambung lambung..never have i ever weigh as much as i was few days before and after i got back to malaysia.i gained 9kg..9kg babe sape nak ckp xgemok lg mmg nak kena!ahhaha..but now dah ok sket but still i need to lose another 3kg
  • nak bake kuih raya,cheesecake and cupcakes for raya of course
  • nak masak nasi kerabu and laksa penang for my family
  • nak tebar roti jala-ni pun untuk raya
  • jerawat dah ok sket parut jea ade sket2 tp xpe,bedak tebal2 hilang laah..ahahha
  • nak enjoy trip ke singapore,langkawi n indon
  • nak beli baju byk2 nak bwk g uk
  • nak blaja rajin2..2nd yer org ckp ssh
semoga semua yg dicita2 akn menjadi nyata..amin :)
Share:

Monday, July 4, 2011

for my future husband

wahai bakal suamiku,
ingin ku ingat kan bakal isterimu ini
bukanlah seorang yang lemah lembut
bukan jua seorang yang sempurna
tapi janjiku padamu
andai tepat didikanmu
andai kena gaya ajarmu
pasti akan ku cuba yang terbaik
untuk menjadi pendamping dirimu

wahai bakal suamiku
aku insan biasa,kadang rajuk ku datang tiba2
kadang marahku singgah tanpa ku sedar
tapi andai pujukmu menjadi
tenangmu pasti jua bisa menangkis
bisa amarahku
janjiku padamu setia akan ku hulur
senyum akan ku ukir hanya untukmu

aku mungkin bukan teman terbaik
tapi akan aku cuba berubah
untuk menjadi ibu yang baik
menjadi teladan untuk anak2 ku kelak

jadi kepada siapapun
yang bakal menjadi suamiku
aku benar2 mengharapkan seorang
yang mampu membimbing ku
aku tidak perlukan keindahan
ikatan yang tidak halal
aku tidak perlukan belaian dan sentuhan
sebelum akad itu sah

aku hanya perlukan kesabaran
kesabaran mu untuk menanti
saat tiba waktu yang sesuai
saat kita akan disatukan
mengikut landas yang benar

aku bukan insan sempurna
tapi bakal suamiku
ayuh lah kita gunakan
masa yang kita ada
lengkapkan diri dengan agama dan iman
semoga kelak ikatan yang dibina akan utuh
kekal selamanya.

aku hanya mengharapkan seorang lelaki yang akan mengimamkan solatku,menegur mana silapku,melarang perbuatan kejiku,membawa aku ke jalan yang lurus,mendidik anak2 ku.tapi lelaki yang baik Allah janjikan untuk perempuan yang baik..sebelum mengharapkan suami yang baik,aku harus perbetulkan diriku terlebih dahulu.

well i did things that i wont repeat.i'm a normal human being but to people out there.those that i've wronged in any ways i apologise!think of this as a starting over phase in my life.even if i have to crawl,i would want to go closer to you,my dear God..guide me please! :) ya Allah,temukan lah aku dengan jodohku disaat masa itu sesuai untuk kami mengikat janji.andai rasa itu timbul sebelum tiba waktunya bantulah kami untuk mengawalnya.bantulah kami agar kami tidak tersalah arah :)

copy this somewhere and yeah it's like a slap on the face :)

Jangan mengharap isteri semulia Siti Fatimah,
Seandainya dirimu tidak sehebat Saidina Ali….
mengapa mencari teman secantik ratu Balqis,
andai diri tidak sehebat Sulaiman,
mengapa mengharap teman setampan Yusof,
jika kasih tidak setulus Zulaikha,
tidak perlu mencari teman seteguh Ibrahim,
andai diri tidak setabah Siti Hajar,
dan mengapa didamba teman hidup sesempurna Muhammad,
jika diri tak setanding Siti Khadijah..
bimbinglah dirinya dan terimalah kekurangannya itu sebagai KEUNIKAN,
carilah KEBAIKAN pada dirinya,
bersyukur kerana dipertemukan dengannya
dan berdoalah “DIA MILIK KITA"
pasangan kamu lah yg menerima & melengkapi kelemahan serta kekurangan kamu~~~
insafi diri, hargai mereka yg MENYAYANGI kamu…(^,^)



Share: