Wednesday, May 16, 2012

terbaca

Hari ini saya terbaca kisah yat yang nampak balasan terhadap wanita2 yang tidak menutup aurat di dalam neraka dan bagaimana mereka merayu2 kepada Allah SWT untuk kembali ke dunia supaya dapat menunaikan kewajipan tersebut.MasyaAllah,beruntung lah dia kerana diberi hidayah yang sgt terang lagi bersuluh. tapi jika kita fikirkan kembali,yat melihat semua ini disaat dia bersujud dalam solat sunat taubat. so saya rasa sgt setuju dgn kata2 di blog farah lee "hidayah itu perlu dicari bukan dinanti"

kadang2 rasa bahagia tengok ramai kawan2 dah mula beralih arah..mula sedar dengan kepentingan islam.mula untuk mengetahui ape tujuan sebenarnya kita berada di dunia ni.tapi kadang2 terdetik jugak,bila pulak diri sendiri nak berubah kan..ye lah orang kate kena slow2 tapi kalau da 21 tahun pun xnak start lagi,nak tunggu brape lama..

peliknyaa kita manusia ni..ni peringatan untuk diri sendiri jugak..peliknyaa kita..perihal kawen kerja anak2 yang bertahun2 akan datang kita da fikir dari sekarang ....in fact kita decide nak kerja ape since kecik lagi..cikgu2 dari darjah satu duk tanya cita2 nak jadi ape..da besar nak buat ape..tajuk2 karangan pun boleh tahan..rumah idaman saya,kereta idaman. kita terlalu di besarkan dengan benda2 keduniaan..tanpa kita sedar kita terlupa dengan destinasi terakhir kita..kita tak hidup di dunia untuk selamanya..perihal akhirat kita slalu rase mcm oh xpe lambat lg..dah tua2 nnt insaflah..tu kalau smpat tua..kita xtahu bila ajal kita akan datang..kita bace berita,dari pengalaman pun pasti ade kawan2 yang sebaya yang da pergi menghadap ilahi. kalau ditakdirkan umur xpanjang,mcm mane?cukup tak amalan2 kita?kenapa kita boleh rancang mase depan yg lagi 10 tahun sedangkan kita xsure pun kita dapat sampai kesana tapi xnak ready utk hari akhirat yang mmg sah2 Allah cakap akan jadi.yang memang mcm2 mane sekalipun kita akan tempuhi..soalan ni untuk diri saya sendiri jugak..kadang2 leka duk plan for my future nak keje kt mane,nk beli rumah kereta tapi rumah kt syurga nak beli?xnak kumpul amal dari sekarang ke?mati itu pasti..jadi kita harus bersedia esp sebab kita xtau bila kita akan mati..

Allah berfirman dalam surah Al Anbiya ayat 35 yang bermaksud

"dan setiap yang bernyawa akan merasakan mati.kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan. dan kamu akan dikembalikan hanya kepada kami"

ayat ni sangat bermakna. Allah cakap setiap yang hidup tu pasti akan merasa mati..so memang sah2 kita semua akan mati. Allah jugak cakap dia akan uji kita dengan keburukan dan kebaikan..kita slalu associate ujian dgn bala bencana malapetaka semua yg xbest2 laa but little did we know that actually segala kebaikan tu pun ujian..ujian dari rase riak,rase bagus..ujian dari leka..ye la makin banyak duit makin nak cari lagi banyak..makin kaya,nak jadi lagi kaya..makin cantik,nak jadi lagi cantik..kita memang xkan pernah cukup.

saya nak share satu nasihat dari kawan usrah..dia cakap dunia ni macam bayang2..akhirat tu macam lampu..so kalau kita kejar bayang2 lama2 kita akan makin jauh dari lampu tu.tapi kalau kita kejar lampu bayang2 akan sentiasa ikut kita..so pilihlah jalan mane yang kita nak pilih..

salam :)


Share:

Tuesday, May 15, 2012

islam

assalamualaikum..
i have so much to learn and i'm still learning bit by bit but i think there's no harm for me trying to share my  opinion from what i've learned in my blog. hopefully it'll act as a reminder for me to try and be a better person every day.

let's talk about islam.the religion that millions or billions of people in the world claim as their faith. we say we are muslims but to come to think of it what have we done that really show our religion. it's been known that islam is not just a religion.it's a way of life.let's look at our lives. are we living it right? does anyone can really be sure and say it out loud yes i've been living my life as i should. even our prophet muhammad(peace be upon him) that has been promised a place in paradise, repents more than hundred times a day..how about us?have we ever repent for all the sins we've done intentionally or not?

in chapter 2 verse 208, Allah said

'O you who have believed, enter into Islam completely [and perfectly] and do not follow the footsteps of Satan. Indeed, he is to you a clear enemy.'




it has been clearly said, to those who BELIEVED, enter into islam COMPLETELY and PERFECTLY.

there's always different interpretation when reading quran depending on individual perception but this simple verse is more or less self explanatory. It says that if you choose to claim yourself as muslims, be ONE! do exactly what islam teaches us to do. we cant just follow one rule and neglect the other according to our preferences and yet we shamelessly claim ourselves as muslim. yes we always hear people say,you cant change abruptly,it's not gonna be permanent. I guess it's true but for how long are we going to drag this phase just because we feel like we are not ready? why why? why arent we ready to serve our God when He's given us too much love. I guess we take things for granted. just because we achieved everything and have all things we want, are we going to forget about our creator? 

in chapter 7 verse 34

To every people is a term appointed: when their term is reached not an hour can they cause delay nor (an hour) can they advance (it in anticipation).

when the time comes, and that's the end of our lives there's not a single thing we can do to delay or to make it faster. before that time comes, let's us all repent and try our best to enter into islam completely and perfectly. let's start with a simple things.cover ourself as completely as we can. let's try to learn and get to know islam better. eventhough we are muslims, i personally think there's still a lot that we dont know about islam. and there's a saying, we wont love something until we get to know it. step by step, even though it's just a small step let's bring ourself forward,with hope to be better each day. and just so you know, in every step we take towards Him, He's taking hundreds towards us.

this post is a reminder to myself as well because i dont think i have done anything for my religion. let's start now. 

Share: